Този метод никога не съм го ползвал на ладовите двигатели ма те са друга бира.В интерес на истината за него разбрах сравнителрно скоро преди около 5 години когато видях как е турци правят основен ремонт на едни двигатели.Тогава се бях зачел в една литература където се описваше подробно силата на стягане твърдоста на болтовете, силата на опънт и провлачването и....много сложно ми се види.В интерес на истината видях наскоро че този се използва в един сервиз върху двигател на алфа./не моята де/дотогава си мислех че турците се правят на европейци.Тъй че според мен тази манипулация трябва да се прави от компетентно лице за да няма после ама нови бяха пък какво стана.А и не на последно място един динамометричен ключ за 10 лв не върши работа дори в ръцете на майстор.Майстора става майстор когато хване в ръце правилния инструмент, дотогава е - майстор ти викам щото не ти знам името.Ето един скринщот от аутодата за фолксваген, потърсете за алфа.
Известие
Collapse
No announcement yet.
На колко Nm се стягат биелните лагери на 147 2.0
Collapse
X
-
Last edited by dimitar_vd62; d.m.y г., 21:56.По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
Alfa Romeo 156 1.8ts 2001
-
Първоначално публикувано от juliano155 Покажи съобщениеКолеги за петите знам че има.значение как.се слагат, лагерите могат ли да се убъркат при монтаж.Има ли значение коя чат на лагера ще е от към биелата и коя от към петата.
Стягаш на 25Nm и после на 60 градуса. Горните предписания ги игнорирай да не си строшиш колатаКакто сваляш, така качваш, на същото място със същото разположение. Аз лично не бих правил упражнението на земята смяна лагери, ма ти си знаеш
Първоначално публикувано от juliano155 Покажи съобщениеКолеги за петите знам че има.значение как.се слагат, лагерите могат ли да се убъркат при монтаж.Има ли значение коя чат на лагера ще е от към биелата и коя от към петата.Last edited by thecleaner; d.m.y г., 01:53.Fiat Punto 1.4GT 1996
Hyundai Tucson 2.0 2007
Renault Clio 1.5 2019
Comment
-
Първоначално публикувано от thecleaner Покажи съобщениеИма значение ЕСТЕСТВЕНО.
Стягаш на 25Nm и после на 60 градуса. Горните предписания ги игнорирай да не си строшиш колатаКакто сваляш, така качваш, на същото място със същото разположение. Аз лично не бих правил упражнението на земята смяна лагери, ма ти си знаеш
Сега можеш ли да си отговориш сам, като гледаш снимката http://thumbs3.picclick.com/d/w1600/...-GTV-18-20.jpgAlfa's do't drop oil...they mark their territory
Comment
-
Първоначално публикувано от juliano155 Покажи съобщениеМалко но видимо.
Вземи един шублер и мери, че това е важно.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Това може да се дължи на недоброто първоначално лягане на лагерите. Те трябва да се свият в рамките на еластичната си деформация за да паснат и такова леко стърчане е нормално, но ако е в рамките под 0,1 mm.
Това дали лагерът не е по-голям от точния размер може да се прецени и при самото стягане ако се подходи внимателно.
При по-големия лагер ще се усети постепенно и плавно увеличаване на усилието на стягане още преди да са се допрели челата на биелата и петата. Това дали са се допрели челата може лесно да се установи с луфтомер или цигарена хартия между челните повърхности.
Когато лагерът не е по-голям от точния си размер, усилието на стягане е общо взето малко и еднакво до допир на челата и след това рязко се увеличава.
Това стягане и добре човек с опит да го направи.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
Comment